ارزیابی خطر غیر سازهای

هر چیزی که غیر از سقف، دیوارها و ستونها در یک ساختمان (مثلاً منزل شما) اجزای غیر سازهای آن ساختمان هستند. بنابراین در و پنجره و تأسیسات آب و برق و گاز و لوازم منزل و تابلوها و لوسترها و …. همه از اجزای غیر سازهای منزل شما هستند.
در بسیاری از حوادث و بلایا (مانند زلزله)، این اجزای غیرسازهای موجب مصدومیت و مرگ میشوند. بنابراین ارزیابی خطر آنها و مقاوم سازی آنها بسیار مهم است. اجزای غیر سازهای معمولاً به دلایل زیر باعث مصدومیت یا مرگ میشوند:
۱- جا به جا شدن: مثلاً در هنگام زلزله، اجاق گاز به علت جا به جا شدن شدید، باعث جدا شدن یا پاره شدن شلینگ گاز میشود که میتواند موجب آتشسوزی یا انفجار شود.
۲- پرتاپ شدن: مثلاً در هنگام وقوع زلزله، اشیائی که در طبقات بالای قفسهها هستند، در اثر سقوط قفسهها، ممکن است پرتاپ شوند و به اعضای خانواده اصابت کنند و باعث مصدومیت یا مرگ شوند.
۳- شکستن: مثلاً در هنگام زلزله، شیشههای منزل ممکن است بشکند و به افراد اصابت کند که بسیار خطرناک است.
۴- سد راه کردن: ممکن است وسایلی مانند یخچال یا فریزز که بلند و سنگین هستند، سقوط کنند و علاوه بر اینکه ممکن است بر روی افراد خانواده بیفتند، احتمال دارد که راه خروج اضطراری را سد کنند و باعث تلفات شوند.
برای اینکه خطر اجزای غیر سازهای را کاهش دهیم باید کارهای زیر را انجام دهیم:
۱- حذف کردن عامل خطر: مثلاً اگر یک وسیله تزئیینی و دکوری ضرورتی ندارد و ممکن است ایجاد خطر کند، بهتر است از خریدن آن صرفنظر کنیم یا آن را حذف کنیم.
۲- جا به جا کردن عامل خطر: مثلاً جا به جا کردن تختخواب از کنار پنجره، یا انتقال ظروف سنگین و شکستنی از طبقات بالای کابینت به طبقه پایین آن و یا برداشتن گلدان از جایی که احتمال پرت شدن دارد.
۳- محکم کردن عامل خطر در جای خود: مثلاً محکم کردن بوفه دکوری، یخچال، فریزر، اجاق گاز، آبگرمکن و وسایلی از این قبیل با تسمه و بست در جای خود. همچنین قفل کردن درب کاببینتها یا لمینیت کردن شیشه پنجرهها برای جلوگیری از پرت شدن قطعات آنها و کارهایی از این فبیل.
۴- تغییر شکل عامل خطر: مثلاً تغییر شکل چارچوب درها به گونهای که عوض اینکه از داخل باز شوند، از بیرون باز شوند. در ساختمانهایی که احتمال تجمعات افراد در آنها وجود دارد (مانند مدارس، سالنهای سینما و آمفی تئاترها، مساجد و ….)، هنگام فرار در اثر حوادثی مانند آتشسوزی، گاهی باز نشدن در به دلیل اینکه از داخل باز میشود و افراد پشت آن تجمع میکنند و فشار میآورند، باعث مرگ بسیاری میشود.
۵- نصب سامانههای هشدار اولیه: مانند نصب هشداردهندههای دود آتش در منازل که باعث میشود افراد زود از وقوع حادثه مطلع شوند وعکسالعمل مناسب را نشان دهند.
۶- تعمیر کردن: مانند تعمیر و ترمیم سیمکشی برق و لولههای گاز و از این قبیل.
اقدامات غیرسازهای بسیار کم هزینه و یا بدون هزینه است ولی در عین حال میتواند به نحو مؤثری تلفات وخسارات بلایا را کاهش دهد.
برای آگاهی بیشتر از اقدامات غیر سازهای، کتاب “راهنمای کاربردی اجزای غیر سازه ای ساختمانها” را از اینجا دانلود کنید.